Fragment biografic

Născut la 28 iunie 1981, în localitatea Babele (fostă General Al Averescu), din fostul județ Ismail (fosta URSS), Eugen Tomac este politician, istoric și jurnalist român. Președinte al Partidului Mișcarea Populară, este deputat în Parlamentul României din anul 2012. Este căsătorit și are doi copii.

Eugen Tomac a studiat la Facultatea de Istorie a Universității București, pe care a absolvit-o cu lucrarea de licență ”Basarabia, provincie românească la periferia URSS”. Au urmat studii de master, în cadrul aceleiași facultăți, finalizate cu lucrarea ”Mecanisme de deznaționalizare în URSS”, și studiile doctorale, nefinalizate din cauza decesului profesorului îndrumător, survenit brusc, cu numai două luni înaintea susținerii tezei. În momentul de față, pentru lucrare nu se găsește un cadru universitar cu care să fie susținută.

A venit în România la vîrsta de 17 ani, prin programul de burse oferit de guvernul României etnicilor din jurul granițelor, câștigîndu-și locul din 44 de candidați. Ca redactor al revistei Magazin Istoric, a publicat studii despre Basarabia, dar și despre Statele Unite ale Americii. Eugen Tomac este și profesor de istorie la Institutul Eudoxiu Hurmuzachi, unde studiază tineri din Bulgaria, Albania, Maceedonia, Serbia, Ucraina, pe lângă cei din Republica Moldova.

În anul 2000, Eugen Tomac devine președinte al Ligii Tinerilor Români de Pretutindeni unde a coordonat proiecte naționale pentru tineret prin Centrul pentru Educație Democratică. În perioada 2004-2006, a coordonat programul „News to Know”, proiect implementat cu suportul Departamentului de Stat al SUA în zonele rurale defavorizate din România.

Eugen Tomac a lucrat și în presă, ca redactor la ”Ziua”, ”Confluențe”, ”Radio România Cultural” și Televiziunea Română.

Între 2005 și 2008, Eugen Tomac lucrează la administrația prezidențială, pe probleme legate de românii de pretutindeni. Este numit secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, odată cu învestirea guvernului Emil Boc. După înființarea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni – DRP, ca structură cu personalitate juridică, în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în coordonarea primului-ministru, la data de 29 decembrie 2009, Eugen Tomac a fost numit secretar de stat în guvernele Emil Boc și Mihai Răzvan Ungureanu. Căderea guvernului Ungureanu aduce și demisia lui Eugen Tomac din funcția deținută.

Din realizările de la DRP: simplificarea procedurii de redobândire a cetățeniei române pentru cetățenii Republicii Moldova, donația a peste un milion de cărți în limba română pentru bibliotecile și școlile din Republica Moldova, precum și reeditarea a aproape jumătate de milion de manuale de istorie a românilor pentru instituțiile de învățământ de peste Prut.

La data de 18 mai 2012, Eugen Tomac a fost numit în funcția de consilier de stat la Departamentul Relații Internaționale și Politici Europene din cadrul Administrației Prezidențiale.

La alegerile legislative din 9 decembrie 2012, din partea PDL pe listele ARD, pentru un loc de deputat in Colegiul 2 Diaspora pentru Camera Deputaților, care cuprinde și Republica Moldova, Tomac a obținut 78% din voturile din colegiu, împotriva PSD. La data de 21 decembrie 2012, Eugen Tomac a fost ales în funcția de președinte al Comisiei pentru comunitățile românești din afara granițelor țării din Camera Deputaților. Comisia are statut permanent și drept obiectiv promovarea intereselor românilor din Republica Moldova, din comunitățile românești din vecinătatea României, din emigrația recentă și din diaspora tradițională românească.

În calitate de deputat, Tomac a avut mai multe inițiative pentru sprijinirea drepturilor românilor din Valea Timocului (Serbia), acordarea cetățeniei române etnicilor români din afara granițelor și dezvoltarea relațiilor cu Republica Moldova.

Eugen Tomac, și-a deschis, la data de 18 mai 2013, primul birou parlamentar la Chișinău, pentru a consulta românii din Republica Moldova în vederea soluționării problemelor ce țin de competența deputatului colegiului 2 pentru Românii din Străinătate.

A coordonat Colecția LEX – Românii de lângă noi, ”Comunități românești – drepturi și norme universale”, ghid juridic ce cuprinde legi universale și europene privind protecția minorităților și combaterea discriminării pe criteriu etnic, apărută în decembrie 2004. De asemenea, a coordonat studiul “Focus on Romanians”, raport privind situația românilor de pretutindeni, aspecte privind discriminarea românilor din vecinatatea României și din diaspora. Situația învățământului și mass-media de limbă română, din comunitățile românești, sunt principalele capitole abordate în acest prim raport public editat in România după 1989, în februarie 2005.